
Tüketici Hukuku, hukuki işlem konusu olan pek çok alanda düzenlemeleri içeren bir özel hukuk alanıdır. Kısmen kamu hukuku yönü de bulunan ve emredici normları da içeren bu alanda çok geniş bir çerçevede düzenlemelerin yapıldığı ve tüketicinin talepleri kapsamında da bu alanın her geçen gün daha da genişlediği bilinen bir olgudur.
Bu kapsamda Tüketici Hakem Heyetleri, tüketici hukukunun korunması bakımından öncelikle görev yapan ve mülki idare örgütlenmesi içerisinde yer alan başvuru mercileri olarak görev yapmaktadır. Ticaret Bakanlığı’nca bu alana özgü uygulamalar düzenlenmekte ve koordineli olarak ülke genelinde uygulanmaktadır.
Yine belirli yerlerde iş yoğunluğuna bağlı olarak kurulan Tüketici Mahkemeleri, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yer alan genel görevli Asliye Hukuk Mahkemeleri’nden ayrı olarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kurulan özel görevli mahkemelerdir. Tüketici Mahkemeleri, isminden de anlaşıldığı üzere tüketicilerin mal ve ya hizmet bakımından yaptıkları iş ve işlemleri nedeniyle yaşadıkları uyuşmazlıkları yargısal olarak çözümlemek ile görevli mahkemelerdir.
– Abonelik sözleşmesi davaları
– Ayıplı hizmetlerden doğan davalar
– Ayıplı mallardan doğan davalar
– Garantili mal davaları
– Kapıdan satış davaları
– Mesafeli satışlardan doğan davalar
– Haksız şartlardan doğan davala
– Kredi kartı sözleşmesi davaları
– Paket turlardan doğan davalar
– Tüketici kredilerinden doğan davalar
– Taksitli ve kampanyalı satışlardan doğan davalar
– Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne müracaatla başlamış sürecin davaları.